Sevgili Ziyaretçilerimiz,

Lezzetin ve kültürün buluşma noktasına, Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’a hoş geldiniz! Biz, Gastronomi Şehri Afyonkarahisar ekibi olarak, sizleri en sıcak duygularla karşılıyoruz. Bu platform, şehrimizin zengin mutfak kültürünü, eşsiz lezzetlerini ve gastronomiyle dolu deneyimlerini keşfetmek isteyen herkes için hazırlandı.

Afyonkarahisar, tarih boyunca farklı kültürlerin ve medeniyetlerin izlerini taşıyan bir yerdir. Bu zengin kültürel mirasın bir parçası olarak, şehrimizin mutfağı da benzersiz bir çeşitlilik sunar. Yerel malzemelerin ustalıkla kullanıldığı, geleneksel tariflerin modern dokunuşlarla buluştuğu lezzetler, damaklarınızı şenlendirecek.

Bu platformda, Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’ın lezzet dolu dünyasını yakından tanıyabilirsiniz. Yöresel tariflerden sokak lezzetlerine kadar her şeyi bulabileceğiniz bir rehber sunuyoruz. Şehrimizin damak çatlatan tatlarını deneyimlemek için size ilham verecek yemek tarifleri ve mutfak hikayeleri de burada sizi bekliyor olacak.

Ayrıca, Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’ın düzenlediği etkinlikler ve festivaller hakkında güncel bilgileri buradan takip edebilirsiniz. Yeme-içme atölyeleri, yarışmalar ve daha birçok etkinlikle şehrimizin gastronomi sahnesinin içine girebilirsiniz. Yerel üreticileri ve şefleri tanıyabilir, onların deneyimlerinden ilham alabilirsiniz.

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’a adım atarak, lezzetlerin büyülü dünyasına giriş yapacaksınız. Şehrimizin misafirperverliği, lezzetleriyle buluştuğunda tam anlamıyla hissedilecek. Unutulmaz anılar biriktirmeniz ve bu şehri damaklarınızla keşfetmeniz dileğiyle…

Keyifli gezintiler dileriz!

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar Ekibi

Bizi Takip Edin

Gastro Afyon Resmi Instagram HesabıGastro Afyon Resmi Twitter HesabıGastro Afyon Resmi Youtube Hesabı

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar için yaptığımız

FAALİYETLERİMİZ

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Alanında Lezzet Şehri Afyonkarahisar’mızda yapılacak olan
tüm etkinlikler, duyurular ve haberleri için…

Gastronomi Şehri

Afyonkarahisar

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar

YÖRESEL LEZZETLERİMİZ

Patates

Patates Sandıklı ve Şuhut bölgesinde sınırlı miktarda yetişen bir tür tatlı patatesi ile Türkiye’nin her yerinde aranan ve tercih edilen değerli bir patates türüdür (yurthaber.mynet.com). Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)’dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)’dir.

Lokum

Lokum Lokum, su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır. Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeler açığa çıkar. Tarihi, Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15.…

Kaymak

Kaymak Kaymak Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş bir süt ürünüdür. Sütün yağlı kısmının değerlendirildiği bir ürün olan kaymak manda ve inek sütünden elde edilir. Ancak manda sütünden elde edilen kaymak tercih edilir. Çünkü manda sütünden elde edilen kaymak daha lezzetli, beyaz ve dayanıklıdır. Kaymak, kendine has üstün lezzet ve aroması ile herkesin severek tükettiği bir süt ürünüdür.…

Sucuk

Sucuk Türklerin pastırma ve kavurma ile birlikte Orta Asya’dan beri tükettiği et ürünlerinden olan sucuk, Afyon ili ile özdeşleşmiş ürünlerden birisidir. Sucuk yapımının esası pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin, tuz ve baharatla “pişirilişi”dir. “Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya…

Tas Eti (Tas Kebabı)

MALZEMELER 1 kg dana kuşbaşı 2 adet orta boy kuru soğan 2 adet domates 2 adet sivri biber 2 adet orta boy patates 100 ml sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber HAZIRLANIŞI Kuşbaşı doğranmış et ve diğer malzemeler bir tasın içeresine yerleştirilir. Ayrı bir tencereye ters çevrilir. Sıvı yağ ve biraz…

Duvaklı Hindi

MALZEMELER 1 adet hindi Şepit için: 320 gr un 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su   HAZIRLANIŞI Hindi, üzerini örtecek kadar su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Şepitler için un, tuz ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp 30-35 cm’lik şepitler açılır. Sacda yağsız olarak iki tarafı kızartılır. Haşlanan şepitler…

Zürbiye

MALZEMELER 1 kg kuşbaşı dana eti Yarım kg arpacık soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı domates salçası 1 su bardağı haşlanmış nohut 2 su bardağı et suyu Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI Kuşbaşı doğranmış dana eti üzerini geçecek kadar su ile 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek düdüklü tencerede pişirilir. Önce harlı, buharı çıktıktan sonra da…

Dana Kavurma

MALZEMELER 1 kg dana kuşbaşı, 300 gr sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 2 adet defne yaprağı 2 adet orta boy soğan   HAZIRLANIŞI Kuşbaşı etler öncelikle kanını almak için 30 dk. sıcak suda bekletilir. Daha sonra uygun bir tencereye sıvıyağ eklenir, yağ ısındıktan sonra sudan süzdürerek alınan kuşbaşı etler tencereye…

Patlıcan Gömme

MALZEMELER 10 adet patlıcan 500 gr kuşbaşı dana eti 2 adet domates 1 adet soğan 2 diş sarımsak 1 yemek kaşığı tuz 300 ml sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Patlıcanları tam olarak soyulur, 5 cm uzunluğunda halka şeklinde doğranır. Bir kaba alınır 1 tatlı kaşığı tuzla tuzladıktan sonra beklemeye bırakılır. Soğanı ve sarımsak…

Uzun Kabak Yemeği

MALZEMELER 500 gr uzun kabak 1 orta boy soğan 250 gr kuşbaşı et 200 ml sıcak su (pişirme için) 50 ml sıvı yağ 1 adet domates veya 1 yemek kaşığı salça ½ bağ maydanoz 100 gr haşlanmış nohut (kabukları soyulmuş ve ikiye ayrılmış) 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Kuru kabaklar kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır…

Maydanoz Musakka

MALZEMELER 4 adet maydanoz 250 gr kıyma 1 yemek kaşığı salça 1 orta boy kuru soğan 100 ml sıvıyağ 150 gr haşlanmış kabukları soyulmuş nohut 250 ml su 1 tatlı kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI Maydanozlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra irice kıyılarak bir tencereye koyulur. Üzerine, haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut yayılır. Ayrı bir yerde kıyma,…

Patlıcan Böreği

MALZEMELER 1,5 kg patlıcan (çekirdeksiz, olgunlaşmış) 4 adet yumurta 500 gr yağsız dana kıyma ½ demetmaydanoz 500 ml sıvıyağ (kızartma için) 8 g tuz 5 g karabiber 5 g kırmızı toz biber Üzeri İçin; 3-4 adet domates 6-7 adet yeşilbiber HAZIRLANIŞI Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve eşit büyüklükte doğranır. Doğranmış olan patlıcanlar kızgın yağda hafif…

Hamır Aşı

MALZEMELER ERİŞTE HAMURU İÇİN: 480 gr un, 3 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 250 ml su Yapılışı için 2-3 diş sarımsak, 300 gr süzme yoğurt, 30 gr tereyağı   HAZIRLANIŞI Açtığınız unun ortasına yumurtaları kırın ve çatalla iyice birbirine katın. Karışınca zeytinyağı ve tuzu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. Beze haline getirip üstüne bez örterek…

Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği

MALZEMELER Ön Hamur İçin: 160 gr. un, 1 tatlı kaşığı şeker, 30 gr. yaş maya 1 çay kaşığı tuz, Bir miktar su   Ana Hamur İçin: 320 gr. un, 2 adet orta boy patates, 2 çay kaşığı tuz, Bir miktar su   HAZIRLANIŞI Patatesli Afyon Ekmeğinin yapımı, mahalle fırınından sıra (nöbet) alınmasıyla başlar. Sonra, ekmek…

Erişte

MALZEMELER ERİŞTE HAMURU İÇİN: 480 gr un, 3 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 250 ml su ERİŞTE YAPIMI İÇİN: 100 gr tereyağı,30 gr parça ceviz, 30 gr tulum peyniri, 1 çay kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI Açtığınız unun ortasına yumurtaları kırın ve çatalla iyice birbirine katın. Karışınca zeytinyağı ve tuzu da ekleyerek yoğurmaya başlayın. Beze…

Afyon Övmesi

MALZEMELER 1 adet ekmek hamuru (afyon ekmeği için hazırlanmış), 480 gr un, 100 gr haşhaş, 1 çay kaşığı karbonat, 150 gr tereyağı   HAZIRLANIŞI Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, karbonatla karıştırılmış un ilavesiyle tekrar yoğurulur. Yaklaşık bir parmak şeklinde kalınlığı olacak şekilde yassıltılır. Üzerine yağla karıştırılmış haşhaş sürülür. Hamur enine boyuna 4-6 parçaya…

Höşmerim

MALZEMELER 250 gr. Taze tuzsuz koyun peyniri 10 gr. Un 125 gr. Toz şeker 75 gr. Sıvıyağ   HAZIRLANIŞI Tuzsuz koyun peynir rendelenip hafif ateşte eritilerek karıştırılır. Başka bir tencerede un çok hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Erimiş peynirin üzerine un, şeker ve yağ ilave edilir, karıştırılarak yağı çıkıncaya kadar pişirilir. Ateşten alındıktan sonra kapağı kapalı…

Su Muhallebisi

MALZEMELER 50 gr. Buğday nişastası 100 ml Pekmez 1 litre Su   HAZIRLANIŞI Soğuk suya buğday nişastası karıştırılarak yedirilir.15 dakika kısık ateşte topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir, tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra baklava şeklinde kesilir. Ayrı bir kapta pekmez bir miktar su ile inceltilir ve muhallebinin üzerine dökülür. Süslemek için tarçın kullanılabilir. Soğuk olarak servis edilir.  …

Kırma Helva

MALZEMELER 40 gr. Nişasta 80 gr. Şeker 50 ml Sıvıyağ Yeterli miktarda Su Tarçın veya Ceviz içi HAZIRLANIŞI Nişasta ve şeker, su ile karıştırılarak çözülür .Bir tavada sıvı yağ kızdırılır. Üzerine nişasta, şeker ve su karışımı eklenir. Koyu kıvam alana kadar pişirilir. Pişen nişasta soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra, bir kaşık yardımıyla kırılarak tabağa alınır. Üzerine,…

Kalbura Bastı

MALZEMELER 100 ml. Sıvıyağ 100 gr. Eritilmiş tereyağı 5 gr. Kabartma tozu 100 gr. Ceviz içi ½ şişe Maden suyu 650 gr. Un   Şerbet İçin: 2,5 kg. Şeker 1,5 litre Su ½ Limon   HAZIRLANIŞI Un elenerek, ortası açılıp maden suyu, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı ve kabartma tozu konularak kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar…

Yasemin YAVUZ
Yasemin YAVUZ
2023-09-24
Konak muhteşem güzel günümüze kadar ayakta. Yemekleri çok güzel tüm personeller çok güzel ilgileniyor. Yemekten sonra konağı gezebilirsiniz.
Fatma Nur AL ÇAKMAK
Fatma Nur AL ÇAKMAK
2023-09-23
Bodrumdan Ankara’ya dönerken bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine gittik bulunduğu mahalle biraz karmaşık olsa da Afyonda tarihi korunmuş mistik bir yerdi, kasadaki hanımefendi tatlı ve ilgili garsonlar da ilgiliydi ancak yetişmekte zorlanıyorlar . Yemekler çok lezzetliydi, tuvaleti birçok yere göre daha hijyenikti, tekrar gelirim yolumuzu da pek uzatmadı.
Zafer Atlı
Zafer Atlı
2023-09-23
Oğlum afyonda okuduğu için balıkesirden sık sık gelmekteyiz bugün tavsiye üzerine gitiğimiz bu afyon belediyesinin işletiği restoranta gerek yediklerimiz gerek hizmet anlayışını kutluyorum yolunuz afyona düşerse mutlaka uğrayın derim Balıkesirden selamlar...
Sinem
Sinem
2023-09-23
Mükemmel fiyat performans, özellikle kahvaltısı çok güzel çeşit fazla ve lezzetli, porsiyonları fazlasıyla doyurucu
Dilara uzun
Dilara uzun
2023-09-23
Kahvaltı, keşkek, ana yemekleri vs fiyat performansın çok çok üzerinde. Hizmet konusunda Umut beye de çok teşekkür ederiz. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer.