Ülkemiz, “sağlık turizmi” konusunda belirli bir potansiyele kavuşmuş olan Afyonkarahisar, sahip olduğu yöresel lezzetlerin zenginliği ile, “Gastronomi Turizmi” konusunda da önemli bir çekim merkezi olmaya başlamıştır.
Zengin bir yemek kültürüne sahip olan Afyonkarahisar’ın kendine özgü yemekleri bulunmaktadır. Bu zengin gastronomi birikiminin daha çok insanla buluşturulmasına ve tanıtılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca ilimizin sağlık ve termal turizmdeki gelişmelerine yemek kültürü alanındaki zenginlikleri ile güç katacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle müdürlüğümüz ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği ile birlikte, yöremize ait özellikler taşıyan mutfak kültürünü korumak, bir nesil sonrası unutulma tehlikesi bulunan yemekleri tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla “Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri” isimli bu kitap hazırlanmıştır.
Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde hazırlanan “yemek kitabı” ile Afyonkarahisar’ın kaybolmaya yüz tutmuş “yöresel lezzetleri” belirli bir düzen içerisinde günümüz modern pişirme ve sunum teknikleri kullanılarak hemşehrilerimizin ve Türkiye’nin ilgisine sunulmuştur.
Sırası ile çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, tatlılar, salatalar ve pilavlar uygulamalı olarak, kitapçıkta yer almıştır. Yine “Yemek Kitabı’nda bulunan bütün tarifler aslına uygun olarak hazırlanmıştır. Kitapta yer alan yemekler Afyonkarahisar’ın daha çok merkezindeki yemek kültürü ile sınırlandırılmıştır. Daha sonra ilçelerde yapılacak çalışmalarla kitap genişletilecektir.
Kitap 241 sayfa kuşe kağıda baskı renkli baskı olup kitapta yemek kültürü ile ilgili 95 yemek tarifi yer almaktadır.
Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’ın himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılan yemek kitabının ilimize hayırlı olmasını diliyorum.
Mehmet Tanır
İl Kültür ve Turizm Müdür V.