Türk mutfak kültürü ve ürünlerimiz ile ilgili olarak çeşitli kurumlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel yönetimler, yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından çeşitli dönemlerde yapılan tanıtımların daha etkin olması, ulusal ve uluslararası arenada ses getirebilmesi ve zaman kaybı ile kaynak israfını engellemek amacıyla 21-27 Mayıs tarihleri arasındaki hafta, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Türk Mutfağı Haftası” olarak ilan edilmiştir.
T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”, 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada dikkat çekecek düzeydeki etkinliklerle kutlanmaya başlanacaktır.
Bu kapsamda ilimizde de; Afyonkarahisar Valiliği (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) koordinasyonunda, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi (Turizm Fakültesi), Afyonkarahisar Profosyonel Aşçılar Federasyon Derneği işbirliğinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek “Türk Mutfağı Haftası” kutlanmıştır.
Haftanın açılış programı 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 11.00’da Afyon Kocatepe Üniversites ANS yerleşkesi içerisinde bulunan festival alanında açılış seremonisi sonrasında yöresel lezzetlerimizden örnekler gün boyu vatandaşlarımıza ikram edildi. Yine Hatay ili "Antakya Lezzet Festivali"nde haftaya özgü olarak ilimizin yöresel lezzetleri. coğrafi işaretli ürünleri misafirlerin damak tadına hitap etti.
Ayrıca AKÜ Turizm Fakültesi katkıları ile "Türk Mutfağında Helvalar", "Türk Mutfağında Keşkek" ve "Afyonkarahisar'da Kiler Kültürü" konulu saat 14.00 da seminerler düzenlendi.
Düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" ile ilgili ikram ve seminer programı aşağıdadır.