AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Afyonkarahisar

Şifa Şehri Afyonkarahisar

İç Ege’de yer alan Afyonkarahisar, Anadolu uygarlıkları için her daim gözde bir yurt olmuştur. Pek çok antik kente ev sahipliği yapan, eşsiz ılıcalarıyla “Şifa Şehri” olarak benimsenmiş, yakın geçmişimizde ise Büyük Taaruz emriyle bağımsızlığın da bir simgesi olan şehrin bu çok katmanlı dokusunu anlamak için, gezsen Afyon!

Afyonkarahisar tarihi boyunca; Frig, Lydia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Afyonkarahisar’ın adı şehrin güneyinde bulunan ve dünyanın oluşumunun dördüncü zaman diliminde bir yanardağ ağzında meydana gelen sarp kayalar üzerine kurulan Karahisar Kalesi ile, ilk defa “Synnada” antik kenti sikkelerinde karşımıza çıkan ve şehirde geniş bir alanda yetiştirilen bir bitki olan haşhaş (Opium-Afyon)’dan gelmektedir. Afyonkarahisar adının uzunluğu nedeniyle çeşitli resmi ve ticari kuruluşlarla halk tarafından yazılıştaki ve söylenişteki kolaylığından dolayı Afyon olarak da anılır.

Afyonkarahisar’ın; Milli Mücadele ve İstiklal Savaşımızda önemli bir yeri vardır. Afyonkarahisar, Büyük Taarruz emrinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kocatepe’den verildiği, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’nin yapıldığı, imanın ve vatan sevgisinin zafere dönüştüğü şehitler yurdudur.

Tarihsel öneminin yanında Afyonkarahisar, coğrafi konumu, kültürel ve turistik potansiyeli ile de öne çıkan illerimiz arasında yer almaktadır. Türkiye çapında önemli jeotermal su kaynaklarına sahip olan Afyonkarahisar ili, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Afyonkarahisar, pek çok hastalığın tedavisine yarayan zengin minerallere sahip termal suları ve her kesime hitap eden nitelikli konaklama tesisleri ile Türkiye’nin önemli termal şehri olarak “Şifa Şehri Afyonkarahisar” unvanını taşımaktadır.

Şehir, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, zengin mutfağı ve yöresel lezzetleri ile de oldukça meşhurdur. Afyonkarahisar; kaymağın, sucuğun, lokumun ve şekerlemenin anavatanı olarak bilinmektedir.