Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında Sandıklı Park Otelde yapılan Turizm İstişare Toplantısında, Afyonkarahisar’da turizm alanında yapılan çalışmalar ve turizmi olumsuz etkileyen nedenlerin üzerinde durularak, turizm sektörü temsilcileri ile sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Vali Mustafa Tutulmaz Başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Sandıklı Kaymakamı Köksal Şakalar, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, İl Genel Meclisi Üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar İl Koordinatörü ile Zafer Havaalanı THY Temsilcisi, otel sahipleri ve genel müdürleri ile seyahat acentelerin temsilcileri katıldı.
Termal Turizm Tanıtım Filminin izlenmesiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını Park Otel Müdürü Ahmet Yılmaz Yavuz yaptı.
TÜRSAB Dumlupınar Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Şenel’in sunumuyla devam eden toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır slayt sunumu eşliğinde düzenlenmesi planlanan Termal ve Çamur Festivali ile ilgili bilgiler verildi.
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; ”İlimiz için önemli kararların alınacağına inandığım bir toplantıda hep birlikteyiz. Son yıllarda termal denince ilk olarak akla Afyonkarahisar gelmektedir. İlimiz sadece merkeziyle değil 4 ayrı bölgesiyle termal turizm bölgesidir. Heybeli, Gazlıgöl, Sandıklı Hüdai ve Ömer-Gecek havzası önemli bölgelerimizdendir. Hepsinin de ayrı ayrı özellikleri ve kendine has konukları vardır. Bunların rekabeti hizmet alanında olmalıdır. Çünkü müşteri portföyü farklıdır. Yolların merkezinde olmamız ulaşımı kolay hale getirmekle birlikte büyük illere yakınlığımız bizim için büyük avantajdır. Bunun yanında önümüzdeki yılın sonundan itibaren Ankara yolu üzerinde hızlı tren ulaşımına açılmasıyla ilimizin ziyaretçi potansiyeli daha da artacaktır. Hava yolunun kullanımını artırmamız gerekmektedir. Acentelerimiz Hac ve Umre çalışmalarının yanında turizme de önem vermeleri gerekmektedir. Gerçekten dünyada turizm çoğunlukla acenteler üzerinden yapılmaktadır. Ama şu anda Afyonkarahisar’a gelen misafirler genellikle bireysel olarak geliyorlar. Toplu olarak Afyonkarahisar’a gezmeye gelen çok azdır. Bu konuda acentelerin daha çok çalışması ve otellerle daha çok bağlantılı olmaları gerekiyor. Yine bu doğrultuda Afyonkarahisar’ın tanıtımına daha çok önem vermeliyiz. Sivil Toplum Örgütleri ile acentelerin kamu çabalarının destekçisi olmaları gerekmektedir. Buradan tüm yetkililere çağrıda bulunuyorum.” dedi.
Mevcut otellerimiz sayesinde Afyonkarahisar’ın 24 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Vali Tutulmaz; “Proje aşamasında ve yapımı tamamlanacak otellerle birlikte bu kapasite 36 bine yükselecektir. Bu kapasite sayesinde yeni yeni turizm alanları gelişiyor. Mesela kongre turizminin önemli bir kaynağı olabiliriz. Daha önce bu yönde çalışmalar olmuş fakat yeterli gelmemiştir. Bu anlamda tanıtımları artırmamız gerekiyor. Bu yıl yine merkezde 60’a yakın spor kulübü ilimizde kamp yaptılar. Önümüzdeki günlerde bu faaliyetler daha da çok artacak. Spor turizmi de ilimizde her geçen gün gelişmektedir. Motor sporları alanlarında da ilimiz emin adımlarla ilerliyor. Tüm bunların alt yapısında yine otellerimiz vardır. Ancak otellerimiz yeterli bir şekilde bu imkanlarını kazanca çevirebiliyor mu, bu yönde sorunlar var mı bunları konuşacağız. İşte şuanda gerçekleştirdiğimiz toplantı sayesinde kazancımızı nasıl arttırabiliriz konusuna kapı aralamış oluyor. Sektör temsilcileri, kamu ve basın bir araya geldi. Bu toplantıda verimi artırmak için önemli kararlar alacağımıza eminim.” dedi.
Bugüne kadar tanıtımların yapıldığını ama istenilen sonuca ulaşılamadığını hatırlatan Vali Tutulmaz; “Tanınırlığımızı artırmamız için öncelikle iyi bir analiz yapmamız gerekiyor. Aynı zamanda tanıtım için kamu ve özel sektör olarak üzerimize düşen görevleri yeterince yerine getirmemiz gerekiyor. Bunun için öncelikle ekonomisi güçlü olan ülkelerde profesyonelce tanıtımlar yapmamız gerekmektedir. İnsanlar sadece termal için gelmeyeceklerdir. Afyonkarahisar’ın Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar olmasıyla tarihimiz de çok önemlidir. Lezzetimiz var. Tarihi ve doğal güzelliklerimiz var. En önemlisi de birçok ili bağlayan kavşak noktası olma konumumuz var. Bu özelliklerimizi çok iyi kullanmamız gerekmektedir. Bayramda yaklaşık 5 Milyon’a yakın kişi Afyonkarahisar’dan geçti. Bu sayının en az % 5’ni ilimizde ağırlasak bu ilimiz için çok büyük kazanım olur. Sonuç olarak ilimizdeki mevcut turizm alanlarını ortak çalışmalarla tanıtarak ziyaretçi sayısını artırmamız gerekiyor. Ayrıca tanıtım için kamu, turizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, acenteler ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek dayanışma halinde olunmalı ve etkin bir şekilde çalışmalar yürütülmelidir.” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara teker teker söz verilerek istek ve taleplerinin alındığı Turizm İstişare toplantısı dilek ve temennilerle sona erdi.