MEHMET TANIR: KÜLTÜR VE TURİZMİ BİRLİKTE KOORDİNE EDELİM
Afyonkarahisar’da kültür ve turizm açısından önemli çalışmaları hayata geçirmek için planlı ve koordineli hareket etmek üzere düzenlenen İl Kültür ve Turizm Konseyi toplantısı; Valimiz Sayın Mustafa TUTULMAZ’ın başkanlığında yapıldı.
Müdürlüğümüz Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıya Valimiz Sayın Mustafa TUTULMAZ’ın yanı sıra Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Sanatçılar, Sanatkârlar ve Turizm Sektörü Temsilcileri katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdür V. Mehmet TANIR konuşmasında:
“Neden Afyonkarahisar'ın kültür ve sanat tarihi yazılmasın?
Neden Milli mücadele ile ilgili hikayeler romanlar ve belgeseller hazırlanmasın?
Neden basınımızın ilimizin tanıtımı ile ilgili daha çağdaş ve modern yöntemlere geçilmesin ve kullanılmasın?
Neden somut ve somut olmayan kültürel mirasın yer aldığı birden çok müzeler olmasın?
Kale önündeki 200'ü aşkın tarihi evin bulunduğu bölgeyi neden Odunpazarı modeli gibi yapmayalım. En azından hedefimize koymalıyız.
Bakanlığımızın pek çok imkanı var, örneğin Yayımcılar Meslek Birliği’ne üye iseniz ve ilk eserinizle başvurursanız kitabınıza basım desteği alıyorsunuz.
Yine GENÇDES projesiyle hem 14- 29 yaş grubu gençlerimiz destekleniyor hem de gençlere yönelik faaliyet yapanlara destek veriyor.
Kültürü Yayıcı ve yaşatıcı faaliyet yürüten dernek vakıf ve yerel yönetimlere destek veriliyor.
Tanıtma fonu temsilciliğinden destek alınabilir.
Diğer taraftan yerel imkanlarımızı bir araya getirmemiz gerekiyor.
Başarımızı engelleyen faktörlerden biri çok parçalı ve birbiriyle senkronize olmamış çalışmaları yürütüyor olmamız olduğunu düşünüyorum. Birlikte aynı amaç için çalışma kültürünü geliştirmeliyiz.
Türkiye'de düşünüş tarzlarımızı yenilemeliyiz. Şimdi bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Ne yazık ki kültür konusu turizm kadar önemsenmemektedir. Dileğimiz kültürün de turizm kadar önemli olmasıdır. Hele turizmi 12 aya yaymak isteyen bir anlayış ortaya konuyorsa kültür daha da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bakanlığımız bu durumun bilincinde olduğundan III. Milli Kültür Şûrası düzenledi.
Konaklama tesislerimiz sadece termal sattığında, pazarlamasında da bunu kullanırsa
yarın başka termal ve iyi konaklama tesisleri çıktığı zaman rekabet edebilirlik konusunda problem yaşamayacak mı? Otellerimiz tasarlanırken neden kültürümüzü yansıtan obje vb.görseller kullanılmıyor. Kullanılması tanıtım ve pazarlamada hedefe ulaşabilirliğini artırabilir.
Gayretlerimiz her geçen gün sonuç veriyor. Örneğin geçen yıl yaklaşık 704.000 konaklama gerçekleşmiş ve müzeyi ziyaret edenlerle birlikte bu sayı 2017 yılında yaklaşık 830.000’e ulaşmıştır. 250 bin civarında da Mevlevihaneye ziyaret edildiği düşündüğümüz zaman bu rakamın bir milyon olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz
Biliyorsunuz ki, turizm Afyon'un önemli gelir kaynaklarından biridir. Kültür ise bizim ne olduğumuzu gösterir. Hepsi ayrı ayrı önemlidir. Kültür ve Turizmi birlikte koordine edelim.
Afyonkarahisar olarak gelin birlikte gelecek hayal edelim.
Biz yol haritamızı belirleyelim, fikirlerimizi alt alta koyalım, emek harcayalım ve geleceği birlikte kuralım.