26 Mart- 01 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan 54. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Kütüphaneler Haftası etkinlikleri Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımı ile başladı.
54. Kütüphaneler Haftası etkinliklerine Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Müdürleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaşlar katıldı.
54. Kütüphaneler Haftası programı öncesinde Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesinde incelemelerde bulunan Vali Tutulmaz yetkililerden bilgiler aldı.
Her Alanda Başarının Temeli Kitaptan Geçer
Etkinlik kapsamında konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz “Kitap her zaman okunması gereken bir değerdir” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada Kütüphaneler Haftası nedeniyle bir araya geldik. Bu vesileyle kitaplardan, kültürden bahsetmenin bugün için önemli olduğunu özellikle ifade etmek isterim. Kitap her zaman okunması gereken bir değerdir. Ancak okuyor muyuz maalesef çok azımız okuyor. Her alanda başarının temeli kitaptan geçer. Çünkü bir kitap aslında bir hayattır. Bir hayat boyu tecrübelerini o kişiler kitapla oraya yansıtmış oluyorlar. Bir kitap okuduğumuzda aslında o kişinin hayatını, tecrübesini, yıllarını okumuş oluyoruz. Bu vesileyle bilgi birikimimizi arttırıyoruz. Daha fazla bilgi dağarcığımızı geliştiriyoruz. Düşünce yeteneğimizi arttırıyoruz. Yorum kabiliyetimizi, bir noktada ferasetimizi geliştiriyoruz. Ama ciddi manada kitap okursak bu olur. Şu anda toplum olarak okuyor muyuz hala okumuyoruz. Bunu nereden biliyoruz. Çünkü yapılan yorumlardan, okullara gittiğimizde okullardaki durumlardan görüyoruz. Bir kısmını da açıkçası kendimiz yaşıyoruz.” dedi.
Hayal Gücü Kitap Okumakla Gelişir
Toplum olarak etrafımıza baktığımızda çok fazla kitap okunmadığını görüyoruz diyen Vali Tutulmaz: “Toplumda çok kitap okunmadığını görüyoruz ancak bunun yanında çok çok iyi okuyanlar da var. Onların hakkını yememek lazım. Eğer bugün toplumda bir gelişme, buluşlar var ise toplum daha ileri bir ivme kazanmış ve ilerliyorsa bunda muhakkak okuyan insanların çok büyük katkısı var. Belki en önemli katkı onlarındır. Çünkü bir buluş yapabilmek için yeni bir şey elde edebilmek için farklı düşünmek lazım. Farklı düşünmenin yolu da hayal kurmaktan geçer. Hayal kurabilmek için de farklı kitaplar okuyacak, farklı kişilerin hayallerini kendi içimizde özümseyeceğiz, kendi hayalimiz haline getireceğiz. İlimizde akademik başarının biraz çevre illere göre geri olduğunu görüyoruz. Bunu arttırabilmek adına da kitap okumayı ön plana çıkaracak kampanyalar geliştiriyoruz. Şimdi okullara gidip zaman zaman bunları kontrol ediyorum. Okullarda öğrencilere şunu tavsiye ediyorum. Sizler hangi mesleği seçerseniz seçin ister doktor, ister mühendis, ister mimar olsun iyi bir doktor, mühendis, mimar olabilmenizin için hayal kurmanız, farklı buluşlar, farklı bir şeyler ortaya koymanız gerekmektedir. Bunu yapabilmeniz için önce kitap okuyup kitapla hayal gücünüzü arttırmanız gerekmektedir. Yani hangi mesleği edinirsek edinelim öncelikle kitapla bilgi dağarcığımızı, hayal gücümüzü arttırmamız gerekiyor. Kitap okuma ile ilgili okullarımızda önemli çalışmalar yapıyoruz. Geçen hafta bir kasaba okulunu ziyaretimde açıkçası çok mutlu oldum. Her çocuğun çantasında bir kitap var. Her çocuk belirli bir aşamaya kadar okumuş. Çok mutlu oldum. Aslında hayal ettiğim şey buydu. Her gün o çocukların kitapla 10 sayfa, 5 sayfa da olsa iç içe olmaları çok önemli. Bunu o okul yapmış. Buradan diğer bütün okul müdürlerimize de aynı uygulamayı yaygınlaştırmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kitap Fuarı’na Sahip Çıkalım, Şölen Olsun
Kitap Fuarı hakkında da bilgiler veren Vali Tutulmaz şunları söyledi: “Yine kitap okuma açısından önemli etkinliklerden birisi de 20-29 Nisan tarihleri arasında 9 gün boyunca açık olacak kitap fuarımızdır. Yüze yakın yayınevi, otuzun üzerinde yazar 9 gün boyunca buralarda sizlere hitap edecekler, hizmetlerini sunacaklar. Şimdiden bütün öğrencilerimizi, halkımızı bu kitap fuarına davet ediyorum. Bu tür etkinliklerle ilgili olunursa, bir kültür şöleni halinde devam ettirebilirsek bunun devamlılığı gelir. Ama eğer kamu gücüyle belli bir şekilde yapılırsa, halk buna sahip çıkmazsa gelecek yıl ya da ondan sonraki yıl bu iş biter. Şimdi Siirt’te kitap fuarının 5’incisi düzenleniyor. Bir kültür şöleni şeklinde düzenleniyor. Burada da biz aynı şeyi yapmak istiyoruz. Oradaki tecrübelerimizi buraya yansıtarak bu etkinliğin şölen şeklinde yürümesini istiyoruz. Bir taraftan kitaplara dokunalım, temas edelim, kitap kokularını alalım bir taraftan da gelen yazarları dinleyerek daha farklı düşünceleri kültür hayatımıza sokalım istiyoruz.” dedi.
Kitap Okumadan Hayatta Başarılı Olamazsınız
Öğrencilere kütüphaneye kaydolun tavsiyesinde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Bütün öğrencilerimizin kütüphaneye kayıtlı olmasını istiyoruz. Devamlı ödünç kitap alma servisinden ödünç kitaplarını alsınlar. Evlerine kitaplarını götürsünler. Çantalarında farklı farklı kitapları taşısınlar. Belki bir, iki gün okumayacak ama birkaç gün sonra bir, iki sayfa okuyacak o da ona bir yol olacak. Bundan sonra da daha fazla okumasına vesile olacaktır. Sevgili çocuklar, değerli gençler bilin ki kitap okumadan hayatta başarılı olamazsınız. Hayatta başarılı olmanın yolu, toplumla ilişkilerde iyi olmanın yolu, aile de ilişkilerin iyi olmasının yolu daha çok kitap okumaktan geçiyor. Meslekte başarılı olmanın yolu da daha çok kitap okumaktan geçiyor. Bu duygu ve düşüncelerle, Kütüphaneler Haftasının hayırlı olmasını ve bu yılın ilimiz açısından kitaplı bir yıl olmasını diliyorum” dedi.
Öğrenciler tarafından yapılan Şiir dinletisinin gerçekleştirildiği tören sırasında 54. Kütüphaneler Haftası döneminde en çok kitap okuyan 4 öğrenci ve 1 vatandaşımıza Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri tarafından hediye verildi.
Program Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindekiler kütüphanede bulunan kitaplardan oluşan Karma kitap sergisinin açılışını yaparak sergiyi incelemeleri ile sona erdi.