AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

19. ULUSAL TURİZM KONGRESİ VALİ MUSTAFA TUTULMAZ’IN KATILIMIYLA BAŞLADI


1990 yılından bugüne Türkiye’de yapılan en geniş katılımlı ve prestijli, akademik turizm kongresi olan Ulusal Turizm Kongresi’nin 19.’suna Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.
 
Farklı üniversitelerden Turizm alanında kıdemli 13 Profesörden oluşan danışma kurulunun öncülüğünde düzenlenen 19. Ulusal Turizm Kongresi’ne Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, akademisyenler, İl müdürleri, turizm sektöründe faaliyet gösteren STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Turizm Açısından Birçok Değere Sahibiz
 
Sağlık Turizmi temasıyla yapılan 19. Ulusal Turizm Kongresi’nin açılışında konuşan ve Afyonkarahisar’ın zengin bir turizm değerine sahip olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “19. Turizm Kongresi'ne ilimizin ev sahipliği yapıyor olmasından yaşadığım mutluluğu özellikle ifade etmek isterim. Böyle bir turizm kongresine ev sahipliği yapmak onurunu Afyonkarahisar çoktan hak ediyor. Çünkü turizm alanında ön planda olan değerlerin deniz dışında hepsine fazlasıyla sahip. Hatta ilimiz belki bu kadar değere aynı anda sahip olan çok ender yerleşim yerlerinden birisidir.  Tarih deyince Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri bu topraklarda atılmıştır. Büyük Taarruz burada başlamıştır. İlimiz bizler için ülkemiz, devletimiz, milletimiz için tarih açısından önemli bir merkezdir. Çanakkale ne kadar önemliyse Afyonkarahisar'da bizim tarihimiz için o kadar önemlidir. Yani tarih turizmi açısından vazgeçilmez yerlerden birisidir” dedi.
 
İlimiz İklimlerin, Medeniyetlerin Kesiştiği Bir İl
 
Afyonkarahisar’ın kültürel değerler açısından da turizm potansiyeli yüksek iller arasında olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Bunun yanında yine tarihten günümüze Osmanlılar, Selçuklular, Frigyalılar hepsinin burada önemli eserleri önemli kalıntıları hala güncelliğini korumakta ve turizme hizmet etmektedir. Tarihle bağlantıda yine kültür turizmi bizim için önemli alanlardan birisidir. Şu anda bazı illerde tarihi konaklar turizme kazandırıldı diye bahsedilir. Bu ya birkaç konaktır, ya da bir sokaktır. Ancak ilimizdeki tarihi konaklar bir mahalle bazındadır. Mahalleye girdiğinizde tamamen tarihi konaklar ile karşı karşıyasınız. Bu zenginlik bile bizim tarihi, kültürel değerlerimizin turizme kazandırılması açısından önemlidir. Bunun yanında yine değerlerimiz Emirdağ’dan Dazkırı’ya kadar geniş bir coğrafyada bulunan ve bütün iklimlerin ve medeniyetlerin kesiştiği yerler birçok kültürel değeri de üzerinde barındıran bir vilayettir” diye konuştu.   
 
Kongre ve Spor Turizmi İçin Önemli Destinasyon Merkeziyiz
 
Afyonkarahisar’ın kongre ve spor turizmi açısından önemli destinasyon merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Doğal güzellikler açısından baktığımızda Kapadokya'daki Peri Bacaları’nın benzerlerini yine ilimizde görmeniz mümkündür. Bugüne kadar çok fazla duyulmamıştır ama Kapadokya'daki benzerlerinden çok da geri kalmadığını açıkça görmek mümkün. Bunun yanında Akdağ Tabiat Parkı da önemli doğal güzellikteki değerlerimizden. Uzungöl ayarında tarihi doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Kongre turizmi de ilimiz için önemli bir turizm alanı. Termal otellerimiz sayesinde her yıl yüzlerce kongreye ev sahipliği yapıyoruz, daha da fazlasını yapabilecek potansiyele sahibiz ve bunu da önemsiyoruz. Spor turizmi açısından önemli bir destinasyon merkezi olma yönünde de hızla ilerliyoruz. Son 2 yılda Türkiye'de ortalama 70-80 futbol takımı sezon öncesi hazırlığını burada yaptı ve her geçen gün de takımların niteliği artarak devam etmektedir. Bunun dışında yine bu yıl Dünya Motokros Şampiyonası’na ev sahipliği yaptık. Ultra maratonlar, bisiklet yarışları ve benzeri değişik alternatif spor alanlarına da ev sahipliği yaparak ilimizin turizm değerlerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
Sağlık Turizminin Merkezi Olma Hedefimiz Var
 
Termal potansiyele de dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimizin en önemli yönü de Sağlık Turizmi açısından önemli alt yapıya sahip olmasıdır. Sağlık turizminde bir termal yön var bir tıp alanındaki bölümü, bir de yaşlı turizmi ile ilgili bölüm var. Bunların hepsi için ilimiz önemli bir potansiyele sahip. Termal turizm açısından baktığımızda şu anda 25.000 yatak kapasitesiyle Türkiye'de 1. sıradayız. Alt gelir düzeyinden en üst lüks otellerimize kadar her seviyeye hitap edebilecek bir termal potansiyelimiz var. Kalkınma planlarında da bu rakam 75.000 olarak öngörülüyor. Yani önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte eğer bu alanı iyi değerlendirirsek bu hedefleri yakalamak da çok zor olmayacak. Yeni üniversite olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulmasının en büyük amacı da Afyonkarahisar'ı sağlık turizminin önemli merkezlerinden biri haline getirmektir. Kuruluş amacı özellikle bu yönde odaklanmıştır. Bunu termal ile birleştirerek ve diğer tıbbi tedavilerle ön plana çıkarak bu potansiyelimizi de iyi bir şekilde değerlendirebileceğimizi ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Tanıtım Konusundaki Eksikliği Gidermeye Çalışıyoruz
 
Konuşmasının son bölümünde tanıtım noktasında yapılan çalışmaları anlatan Vali Mustafa Tutulmaz: "Afyonkarahisar’ın en büyük eksikliği ne yazık ki tanıtım ve değerlerini duyuramama noktasında oldu. İşte bizler bu yıl birçok etkinlikle bu alandaki eksikliği gidermeye çalıştık. Kongrelerle, fuarlarla, festivallerle birçok alanda ilimizin tanıtımında, bu değerlerimizin tanıtımda önemli rol oynadık. Dijital medya da önemli tanıtım yapıyoruz, Valiliğimize ait sosyal medya hesabı başta olmak üzere internette visitafyon.org diye bir site kurarak bu değerlerimizi daha iyi nasıl tanıtabiliriz bunu değerlendirmeye çalıştık. Yine Visit Afyon Mobil Uygulamasını hazırladık ve şuanda kullanılıyor. Bu uygulamayı geliştirmeye yönelik çalışmalarımız hala devam ediyor. Sizlerden isteğimiz siteyi incelemeniz ve mobil uygulamayı indirip eleştiri ve önerilerinizle katkı sağlamanızdır. Çünkü bu yeni bir uygulamadır.  Türkiye'de başka vilayetlerde görmediğimiz bir uygulamadır. İnşallah bu uygulamayla Afyonkarahisar’ımızı daha iyi tanıtma ve bu turizm değerlerimizi daha üst seviyelere çıkarma imkânı bulacağız. Sağlık turizmi alanında başta olmak üzere diğer alanlarda da hem ülkemize daha fazla katkı sağlayabilmek, hem de ilimize katkı sağlayabilmek adına bunu önemsiyoruz ve bu konuda sizlerin de yardımlarını bekliyoruz. Kongrenin ilimizde olmasına vesile olan karar vericilere ve bunun bugün başarılı şekilde başlamasına ve bitmesine vesile olacak olan başta Rektörümüze, Turizm Fakültesi Dekanımıza, katkı sağlayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve özellikle de katkı sağlayan değerli bildiri sunacak hocalarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bu kongre ilimize sağlık turizmi alanında önemli bir katkı sağlar” dedi.
 
Plaket töreni sonrası AKÜ Rektörü Mustafa Solak başkanlığında Kaplıca Kür Hekimi ve Sorumlu Müdür Dr. Turgay Sehil’in katılımıyla Sağlık Turizmi konulu panel düzenlendi. Toplu hatıra fotoğrafı ile açılış töreni sona erdi.
 
Hafta sonuna kadar farklı oturumlarda çeşitli bildirilerin sunulacağı 19. Ulusal Turizm Kongresi, gala yemeği, Kocatepe, eski Afyon, çarşı turu ve Frigya Vadileri gezisi ile sona erecek.
 

  • KONGRE.jpg
   
  • KONGRE-.jpg
   
  • KONGRE--.jpg
   
  • KONGRE---.jpg
   
  • KONGRE----.jpg
   
  • KONGRE-----.jpg