AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI ÜYELİĞİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ


UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI ÜYELİĞİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

31 Ekim’de ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri arasına girerek, Gastronomi Şehri unvanı alan Afyonkarahisar’ın bu alanda kalıcılığını sağlamak ve bu anlamda ilimize en fazla katkıyı sağlayabilmek adına Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında ilgili tüm tarafların katılımıyla UNESCO Gastronomi Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İGM Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, ZEKÂ Genel Sekreteri Veli Oğuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve özel sektör temsilcileri ile mensupları katıldı.

Korel Termal otelde gerçekleştirilen toplantıda UNESCO’dan gastronomi şehri unvanı alan Afyonkarahisar’ın bu alanda üyelik sürecinin koordineli bir şekilde yürütülebilmesi için koordinasyon kurulu ve yürütme komitesinin oluşturulması, başvuru dosyasında UNESCO’ya beyan edilmiş olan taahhütlerin yerine getirilmesi için eylem planı hazırlanması, logo tasarımı, internet sitesi ve sosyal medya araçlarının kullanımı/yönetimi, ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği’nin Afyonkarahisar ekonomisine ve tanıtımına azami katkı sağlaması için yapılacak faaliyetler değerlendirildi.

Başvuru süreci hakkında bilgiler veren ZEKA Genel Sekreteri Veli Oğuz: “Afyonkarahisar, 31 Ekim 2019 tarihinde ilan edilen yeni UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleri arasında yer alarak, Gastronomi alanında Yaratıcı Şehir unvanını almaya hak kazanmıştır. Yaratıcı Şehir unvanı almaya hak kazanan Bu sayede Afyonkarahisar, ağa 66 yeni şehrin eklenmesiyle birlikte UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehir’ olarak kabul edilen dünyadaki 246 şehirden biri olmuştur. Türkiye’deki yaratıcı şehir sayısı da, Afyonkarahisar ve Kırşehir’in eklenmesiyle 6’ya yükselmiştir. Afyonkarahisar söz konusu ağa Gastronomi dalında kabul edilen Gaziantep ve Hatay’ın ardından Türkiye’den üçüncü şehir olma başarısını göstermiş olup dünyada bu alanda ağa kabul edilen 36 şehirden biri olmuştur. Afyonkarahisar Valiliği önderliğinde Afyonkarahisar Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu ve Ajansımızın koordinasyonunu üstlendiği başvuru sürecinde, 2018 yılından beri yürütülen çalışmalar sonucunda ilk başvurusunda Ağa kabul edilmeyi başaran Afyonkarahisar, bu alanda büyük bir başarıya imza atmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise asıl işin bundan sonra başladığına değinerek: “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müracaat sürecinden bugünlere dek emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Sayın Valimiz bu süreci çok iyi takip etti. Takip olmasaydı, çok iyi bir dosya hazırlamış olmasaydı bunu almak mümkün olmazdı. Belediye Başkanlarımıza, ZEKA’ya, ilgili tüm taraflara da emekleri için teşekkür ediyorum. Bunu muhafaza edelim. Çok iyi bir çalışma yapalım. Bir üst heyet belirlendi. Birde bunların takipçisi olan bir heyeti daha oluşturalım. Bir de zaman çizelgesi hazırlayalım ve takibini yapalım. Yapılacakları listeleyelim ve herkesin sorumluluğunu belirleyelim. Belirli periyotlarla da komisyon aracılığıyla takibini yapalım. Mavi bayrak verilen plajlar gibi bizlerde buna benzer bir uygulama yapalım. Tarafsız bir komisyon denetim yapsın. Üniversitelerde Afyon Mutfağı üzerine yüksek lisans tezleri verelim. Bu alanda çalışmaları hızlandıralım. Bu tescili aldık ama asıl işimiz bundan sonraki süreç. Afyonkarahisar çok fazla gezilip görülecek alana sahip, lezzeti de ekleyince Afyonkarahisar’ın turizm alanında önemini daha artıracaktır” şeklinde konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz yaptığı açıklamada, gastronominin turizmin en önemli ayaklarından olduğunu söyledi. Tutulmaz şöyle devam etti;

“İlimiz adına yeni bir aşamaya adım attığımız gündür. İlimizin marka değerini artırmak, marka şehir yapabilmek adına her geçen gün program, etkinlik yapıyoruz. Değişik ağlara ilimizi katmaya çalışıyoruz. Bugün gastronomiyle ilgili UNESCO’nun ilimizi yaratıcı şehirler ağına almasıyla turizm açısından ilimizin bir üst basamağa çıktığını ifade etmek isterim. İnsanlar gezmek, görmek ister ama daha evinden çıkarken neyi nerde yiyebiliriz bunları da düşünme aşamasındadır. Harcamanın en üst dönemdir bu dönemler. Biz bu yönüyle turizm açısından parlayan yıldız konumunda olan Afyonkarahisar’da şanslıyız. Her geçen gün ilimize gelen kişi sayısında artışı görüyoruz. Bu hafta ilimizde 20-30 bin kişi arasında bir gurubu misafir ediyoruz. Yıl boyunca bu kalabalığı devam ettirebilmenin yolu da işte Gastronomi” diye konuştu. Gastronomi alanında başlangıçtayız. Bu işin bir tarafından tutarak sorumluluklarımızı yerine getirmemiz lazım. Bunun profesyonelce yürütülmesi gerekir. Eğer profesyonelce yürütemezsek bu şeyden çok fazla kazanım elde edemeyiz. Bu işten sorumlu olanların elini taşın altına sokması gerektiğini kaydeden Vali Tutulmaz, “Bu iş kamunundur demeyelim. Her otel her lokanta gastronomi alanında hareket eden lokumcu, sucukçu bundan sonra para kazanan ve bundan sonra daha çok kazanmayı düşünen her kim var ise bu işin altına elini sokması lazım. Burada bir yol haritası çizelim ve bu toplantıdan hepimiz verim alalım” ifadelerini kullandı.

 

  • IBO_9173.jpg

 
  • IBO_9176.jpg

 
  • IBO_9183.jpg

 
  • IBO_9186.jpg

 
  • IBO_9188.jpg

 
  • IBO_9191.jpg

 
  • IMG_4588 - Kopya.jpg