AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Eko (Doğa) Turizmi



     

Doğa Turizmi

Kocayayla  (Akdağ):

            İlimiz Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve bir kısmı Hocalar ve Kızılören ilçelerine taşan Akdağ eteklerindeki Kocayayla, ortalama 1.600 m Akdağ’ın zirvesi ise 2.500 m. Yüksekliktedir.

            Kocayayla ve Akdağ civarı Sandıklı ilçemize 35 km. mesafede Ankara-Antalya yolunun sağında kalan Hocalar ilçesi yoluyla Sorkun kasabasına kadar asfalt yol ile ulaşımı kolay ender yerlerden biridir. Sorkun’dan itibaren ise stabilize orman yoluyla meşe ormanlarıyla başlayan ve yükseldikçe çam ağaçlarının yoğunlaştığı virajlı yollardan 1.600 m. yükseklikteki vadiye ulaşılmaktadır.

            Anadolu’nun çıplak dağları, çölleşmeye yüz tutmuş alanları yanında, Karadeniz bölgemizi aratmayacak yemyeşil ormanlar, su kaynakları, çayırlar; kısacası zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatı, (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt v.s.) tekdüze ve betonlaşan hayatımıza bir anda huzur ve canlılık kazandırmaktadır. Tabiî görünüşünü bozmadan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, alabalık üretilmesi için küçük barajlar, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, havuzlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılacaktır.

            Tabiat  sevenlere, tabiatla  başbaşa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği Kocayayla civarında, görülmeye değer pek çok mağara vardır. Tahminen 20 km. uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay görülmeye değerdir. Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, trekkingcilerin ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır.

            Akdağ, Romalılar döneminde yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. Karakaya’da temel kalıntıları, lahit şeklindeki mezarlar, Saraç’ta sur kalıntısı, küfüde kuyu, seren, zincir ve kova resmi olan taş anıt Roma döneminden izler taşımaktadır.

            Akdağ; Kanyonu, mağarası, yaylası, tarihî yapısı, yılkı atları, yaban hayatı, bitki örtüsü ile Karadeniz yaylalarını aratmayacak bir güzelliktedir.

3.2.7.1.4.2 Akdağ-Tokalı Kanyon Macera tutkunları 12-13 km uzunluğundaki, genişliği 10-15 m.den, 1-1,5 m.ye kadar daralan kanyonu geçerken zaman zaman yüzmek, zaman zaman tırmanmak zorunda kalınabilir. Ortalama 7-8 saatte geçilebilen kanyon geniş bir vadi ile son bulmaktadır.

            Bu eşsiz yer, Orman Bakanlığı, Millî Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünce, “Yaban Hayatını Koruma Alanı “ ilan edilmiştir.

3.2.7.1.4.2 Millî Parklar :

            Afyonkarahisar yüzlerce tabii güzelliği sınırları içerisinde barındıran bir ilimizdir. Bu güzelliklerin bazıları Millî Parklar bünyesinde korunur ve bu parklar kuş gözlemciliği, kamp yapma, tırmanma, avlanma ve piknik yapma gibi pek çok faaliyete imkân sunar. Millî Parklar bilimsel ve estetik bakımından Milli ve Milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynakların korunuluğu, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarını ifade etmektedir.

            Başkomutanlık Tarihi Millî Parkı Afyonkarahisar, Kütahya ve kısmen Uşak illeri içerisinde yer almakta ve iki bölgeli (Afyonkarahisar Kocatepe ve Dumlupınar) Millî Park sınırlarını içine almaktadır.